onsdag 28 september 2011

Det här är en favorit-hylla. Ruffig och det fattas lådor i den. Men vad gör det. Ser ni den hemmagjorda listen högst upp.

tisdag 27 september 2011

Jag köpte den här ljusstaken i gammalt pressglas idag. Pressglas brukar inte vara någon dyr investering. Den här kostade en tjuga. I bakgrunden har jag dekorerat med skörd från trädgården.

måndag 26 september 2011

Vår granne hade fågelfrön kvar sen i vintras. Han tog och plöjde ner dom på åkern och se så fint det blev.

söndag 18 september 2011

Idag har jag, trots ett visst inre motstånd, eldat i köksspisen "Idun" och i bergslagskaminen. Det kändes rått och kallt inne. Det var inte mer än 16,8grader inne i morse.
Smedjebacken gick igenom en förvandling under tidigt 80-tal, då stora delar av den ursprungliga miljön revs. Fina hus skulle ge plats åt en genomfart som sen inte kunde genomföras. Sen har man byggt upp två kvarter med hus i gammal stil. Nu i dagarna har en gammal järnbod fått flytta hem till Hamnen. I den förvarades järn som hade tillverkats i vårt valsverk, för att senare transporteras via Strömsholms Kanal till Mälardalen. Den har stått på Hembygdsgården i många år. Då räddades den från rivning. Men nu har den som sagt flyttats till sitt ursprung. Frakten gick på en trailer. Huset monterades alltså inte ner.

torsdag 15 september 2011
Vår dotter och hennes familj har kommit hem från Italien. Och med sej till oss hade dom flera burkar med kryddor,marmelad och kryddsåser. Jag hittade en skål och ett litet saltkar på loppis som kan passa till såserna. Trevligt att servera ur och att ha på bordet. Det lilla saltkaret hade en blå glasskål inuti. Jag ska leta efter pyttesmå skedar, saltslevar, på loppis.

tisdag 13 september 2011


Snart är det dags att ta in blommorna från växthuset. Jag har för lite plats i fönstren för mina 25 pelargoner. Så jag tog fram ett gammalt bord ur mina gömmor och målade vitt. Det ska bli blombord. Det är inte det ultimata vinterförvaringen för blommor, men det är svalt på övervåningen.

söndag 11 september 2011


Ett tips för fönsterluckorna som jag visat tidigare och som jag har till försäljning på Blocket, är att sätta klädkrokar på dom och ställa mot en vägg. Eller skriva fast luckan på väggen med klädkrokar på. Dottern ville ha en av luckorna och göra så i sovrummet. Bra idé.

lördag 10 september 2011
På söndag 11sep är det en Kyrkstigsvandring mellan Finnbacken i Snöån och Göberget. det är jag tillsammans med Norrbärke Församling som ordna den för tredje året. Vill du gå med ta kontakt med mej. Det är en jättefin naturupplevelse.

torsdag 8 september 2011Det är så olikt sej i köket. Jag har nästan alltid någon möbel ståendes mitt på golvet för målning. Nu är det inget på gång. Jag har däremot köpt en liten soffa i korg. Jag blev riktigt nöjd. Den kanske får stå utomhus nästa sommar. Det var två stolar till, men dom ska jag sälja. Fast ju mer jag tittar på dom desto mer sugen blir jag på att ha dom kvar. Dom är inte vitmålade utan i natur. Fint skick. Skulle tro att det är 50-tal. Säljer jag dom finns dom på blocket.Kaprifolens doft är bland det godaste man kan känna en sommarkväll. I "Majas alfabet" under bokstaven K är det en fin vers och jättefin bild av Lena Andersson om Kaprifolen.
Våra har vi haft några år. Vi har aldrig haft någon spalje till den att klättra på. Jag brukar tjata på B att han ska göra en spalje. För något år sedan hade han fixat det på sitt sätt, han häftade fast rankorna med häftapparaten. Det har vi som en rolig historia här hemma.
I fjol klippte vi ner den för vi rödfärgade huset. Och i år blev det långa revor som låg på marken. Då skämdes jag över mej själv, att jag inte hade gjort en spalje själv. Så jag sågade och målade och skruvade. Och här är den. Jag måste komma tillbaka till att jag kan själv.

tisdag 6 september 2011
Jag har i min ägo 10st fönsterluckor. Jag tycker om färgen. Det är något grönare i verkligheten. Dom är inte i nyskick. Men vad gör det. Jag tänkte sätta upp 2st vid det här köksfönstret. Där passar dom i storlek. I resten av huset är det så olika mått på fönstren. På vintern tänker jag mej att jag ska stänga fönsterluckorna när snöstormen viner ute. Jag ska spara 2st luckor till, men dom andra 6 är till salu. Dom är i varierande skick. Dom kostar mellan 50-100kr st. Dom passar lika bra inne som ute.

lördag 3 september 2011Inne i "kaminrummet" har jag för kanske ett år sedan tapetserat med en blå-gråaktig lite flammig tapet. Den som jag egentligen ville ha, som gick lite mer åt beige, den hade utgått. Men jag tyckte inte det blev riktigt bra. Så nu har jag hittat en annan som är beige-brun och svart. Samma färger som på den lilla tavlan. Det kommer nog att bli ganska mörkt, men då har jag kommit på att jag ska måla byrån vit. Den byrån köpte jag för 38år sedan på auktion! Jag var då 18år. Jag hade en lägenhet på 1rum och kök. Och jag lutade av byrån i köket.
I kommunens regi byggs det en cykel- och promenadväg efter By-landet mot Vikersvik och Kuludden. Områden som från början var ett sommarstugs-område men som har blivit mer och mer ett villa område. Med många nybyggda hus. Fina lägen vid vattnet eller med sjöutsikt. Den nya strandpromenaden går förbi ett litet hus med gröna fönsterluckor. Det har blivit ditflyttat en gång i tiden från Hamnen. Det var då en liten stationsbyggnad. Och tänk nu ska den få komma hem igen. Jättebra. Sen går promenaden förbi två andra små byggnader, som inte ser mycket ut för världen. Men jag har skrivit till högsta cheferna om att rusta dom, det behövs så lite, och låta dom stå kvar. Jag har hört mej för om historien bakom dessa hus. Och det har vart tvättstugor förr i tiden. Och då måste dom få vara kvar. Det är ett stycke kvinnohistoria. Och i en mansdominerad bygd, där valsverket har vart motorn, måste det lyftas fram vad kvinnorna sysslade med.

Finngården

Finngården
I det här huset från 1700-talet bor jag och min man.

Det är kul att möbla på trappan

Det är kul att möbla på trappan